Dalil Cinta

Just finished watching this tv drama at TV3 during Cerekarama slot. Lead by the most famous bachelor of 2009, Fahrin Ahmad and also Yasmin Ahmad's favourite girl, Sharifah Amani, this drama is about a marriage life of this young couple.
Nisa, seorang gadis muda yang masih belajar just couldn’t resist his love to his lover, Zarif seorang mekanik. Hasrat mereka untuk mendirikan rumah tangga diragui oleh keluarga Nisa sendiri kerana mereka sangat mengenali anak perempuan tunggal mereka yang pemalas dan langsung tidak tahu membuat kerja rumah.

 
Tahap kemalasan Nisa ni memang agak melampau.Sampai menyumpah dan membebel sepanjang tengok crita nie. Dah la bangun lambat gile sampai tengah hari, makanan untuk suami pun tapau dari luar, then nak hidang pun malas sampai lauk-pauk semua dibiarkan dalam bekas foam and plastik bungkus. Tu baru pasal makanan. Tentang kemas rumah lagi satu hal. Tak terbayang betapa kotornya rumah mereka disebabkan perangai Nisa yang malas itu.

 
Tapi, Zarif sebagai suami pun agak menggeramkan kerana terlalu memanjakan dan memenangkan si isteri ni. Memang la patut menutup keaiban rumah tangga, tapi jangan la back-up bini over sangat sampai bini naik kepala.

 
Di pendekkan cerita, setelah perangai buruk Nisa ni sampai ke pengetahuan mak bapak dan jugak mama mentua dia, she still tak berubah! Until one day, dia kurang ajar marahkan mama mentuanya depan si suami, barulah suami ni dengan tegas nak mengajar si Nisa. However, even dah beberapa minggu, Nisa tak sedar diri lagi dan beranggapan Zarif tak boleh hidup tanpa dia.

 
Sampaikan satu hari Nisa ternampak Zarif dengan wanita lain. Thennnn baru dia sedar dari ego dan bodoh sombong sendiri selama nie. Maka, dia pun bertekad nak berubah mejadi isteri yang baik. Plan nak belajar pasal hal mengurus rumah tangga dengan mak sendiri tapi ditentang oleh ayah dia. Alasan ayahnya, Nisa jadi macam tu sebab sejak kecik lagi, mak dia tak percaya terhadap kebolehan Nisa membuat kerja rumah, so dia tak benarkan Nisa sentuh langsung kerja-kerja macam tue. At last,  it ends up the best person to teach her to be a good wife is her own mama-in-law! Syukur la dapat mak mentua yang baik hati sebegitu.

 
Ok, banyak pengajaran kita boleh dapat dari drama macam nie. Just a light drama, tapi memberi impak yang besar kepada sesiapa yang menontonnya, especially for those bride-to-be. Jangan sibuk nak buat wedding gempak-gempak, mintak hantaran mahal mahal konon sebab ada degree/master/phd tapi lupa nak mendalami ilmu rumahtangga which is the most important thing. Bukak balik buku Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB)  bahagian ekonomi rumahtangga (ERT). Okay?

Sekian, Kamsahamida~

FurFLe Notes: Macam berkesan je buat denda "hantar kat rumah mak mentua" kalau si bini buat salah kat suami. :s

13 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
March 6, 2010 at 11:46 PM

baruk sy nak blog hal cita tok! i super love this drama! hehehehe, alu xready sy nk nikah.hehe

PurPLe LaDy said...
March 6, 2010 at 11:57 PM

ya.. i love it too even sy nangga nya 45 minit lambat.. besh oo. byk pengajaran. alu pikir balit ready sik nak nikah!

Beautiful Stranger said...
March 7, 2010 at 11:43 AM

kmk pun watching this drama last nite only for few minute. even i know it's nice..but i prefer sleep rather than watching it. hehhe..lawak juak cdak duak ow.. terpikir pulak..bersediakah mau kawen jada laki?

Jard The Great said...
March 7, 2010 at 11:55 AM

hehhee.. tak ikut lak kisah tu.

fanadz said...
March 7, 2010 at 12:06 PM

ehehe.best cite tuh..n bestnye kalo dpt mak mertua mcm tu..sanggup lagi ajar menantu dia wpun dah disakiti..:')

PurPLe LaDy said...
March 7, 2010 at 12:15 PM

beautiful stranger,
ayih..kenak sik nangga abis? heh. yalah, sm. lps abis drama terus memunasabah dirik sendiri.

jard,
leh tgk kat tv3 online kot.. besh. byk pengajaran. =)

fanadz,
tu la kan? even dia membebel2 garang, tp sayang lagi kat menantu. x bermuka2. untung gler!

cik selamah kundang said...
March 7, 2010 at 12:17 PM
This comment has been removed by the author.
cik selamah kundang said...
March 7, 2010 at 12:18 PM

ya.begitulah endingnya yg memberi kesan kepada para wanita yg nk kawen dan xtau bila nk kawen ni.terus insaf dan rasa kalo belajar tinggi2 pun tp kerja rumah apapun x tau,xberguna juga...

marilah improve dikesempatan yg ada.wei.kesian kt laki buat camtu.ni kes xapply notes masa kursus kawen l ni

pssst;lagi kesian kt fahrin.auwww

nanaruzana said...
March 7, 2010 at 12:38 PM

hahha..cik eppa..incik husband sy perli2 saye bab masak tu..rase cam...adeh...btol la...kne blk kulai sok mak metua aja msk lauk ksukaan incik husband...tp bab kemas..i champion :P

PurPLe LaDy said...
March 7, 2010 at 5:05 PM

muni,
tu ar.. mari belajar masak improve skill sesame, tapi dapur xde.. hehe. satu je yg kte leh practise, kemas rumah! haha

kak nana,
haha.. kan kan?para lelaki tgk cite tu mmg sume knekan pasangan masing2. hhe. xpe lah kalo mengemas tu champion. org failed terus bab kemas2 nie...

ezzati said...
March 7, 2010 at 9:37 PM

alaa..cam best je x tengok pon..hee..

nanaruzana said...
March 8, 2010 at 10:39 AM

tapi kemas je tak guna...laki lapa...huhuhu....baiklah...mari bertekad utk belajar sume hal2 pompuan...

PurPLe LaDy said...
March 8, 2010 at 11:47 AM

zati,
tgk kat tv3.com.my tgk ader lagi x citer tue. kalo xde, kne tggu ulangan time anugerah skrin ujung taun nnti kot.

kak nana,
jom, kte belajar dgn lbih tekun lagi. =)