Briyani Chicken from Restoran KAPITAN- 4.5 star!

Ok, yesterday I dah bg personal review for Puncak Mutiara Café Kampung Pelet yang famous itu. So, today I nak stry pulak tempat Nasi Briyani yang I nak syorkan sebagai mengubat kekecewaan Nasi Briyani di Kampung Pelet itu.


Maka, balik je dari Kpg Pelet, Kekasyfi Hati yang terlalu kecewa dengan tahap kesedapan Nasi Beriyani nya terus membawa diri ke Restoran Kapitan yang terletak di Bandar Perda, sangat dekat dengan Jusco Perda. Kalau nampak dari Jusco, building Kapitan ni memang terpampang jelas macam istana Ali Baba.



These are some of the food that they have in their menu. I tak rekemen anda sekalian mengorder Nasi goreng goreng nor the nasi kandar, sebab adik I pernah try dah kecewa dengan prestasinya. Kalau nak makan nasi kandar, sila ke Nasi Kandar Beratur.


Ala Carte-I've tried Tikka Masala before. Mengancam!

Kebab juga sangat dialu-alukan

Of course, the roti-roti di kedai mamak haruslah ada.
Kalau kami ke sini, wajib sangat2 untuk mengorder Nasi Briyani Ayam yang rasanya sungguh superb dan menggiurkan. Nasi yang dimasak tak begitu dried dan tak terlalu oily. Butir-butir nasi juga menggunakan beras yang bermutu tinggi, bila di makan, nasi melerai ikatan sesama sendiri dan dikunyah dengan enak sekali. Rasanya, sungguh briyani, memang secukup rasa. Ayam yang dihidangkan bersama juga mempunyai rasa yang hebat, tak terlalu masin dan tak tasteless seperti di sesetengah tempat.


Selain briyani, saya juga ingin mengesyirkan Tandoori Nan yang sangat menggoda. Favorite mestilah Nan Cheese, tengoklah sahaja gambar di bawah, roti nan yang lembut sangat memberi kerjasama apabila dikunyah didalam mulut. Ayam tandori pula tiada dalam gambar, tapi kalau letak di entry nie, pasti Tauke Kapitan kekurangan stok ayam untuk hari ini. Sedaaaaaappp sangat, besar pulak tu.


Yang tak makan di kedai mamak, just give a try to claypot briyani, pasti tak menyesal. Lagipun kedai ni bersih, not like kedai makan yang lain. So, marilah kita berpusu-pusu ke Restoran Kapitan, Where cuisines are delicacies!

Tengok lagi sekali sebab PurPLe Lady tengah terliur.

Sekian, Kamsahamida~



FurFLe Notes: Main HQ dekat Penang depan Feri, ada juga cawangan di depan Queensbay. Tolong jangan compare dengan Nasi Briyani Gam kat Johor ye, yang tu tahap lain daaaa.

10 doll(s) whispering:

fanadz said...
March 9, 2010 at 9:47 AM

wah~~makan lagi.nasib le u badan kecik..susah nak naik.hehe.
anyway, nak gakla try 1 hari nnt..dah lame tak gi penang..

Aida The Pink Goddess said...
March 9, 2010 at 12:10 PM

u mean u go to 2 places on the same day eppa?

~dARlee zURiS~ said...
March 9, 2010 at 1:40 PM

alaa..dah terliur.
nak makan cheese nan gak ar.

LoctorMayat said...
March 9, 2010 at 8:30 PM

Nasi Kandar shariff is the best in the world~~~~

ezzati said...
March 9, 2010 at 8:54 PM

kedai ni dekat je ngan umh en.saiful..tiap kali pegi sana msti lalu..hehe..tp, x penah singgah sbb x suke mamak sgt..tp, suke jugak nasi briyani...waaa..leh cuba ni :)

PurPLe LaDy said...
March 10, 2010 at 9:04 AM

fanadz,
wajib try. briyani yg mmg maveles! eh, sy x kecik la.. skrg tgh berusaha mengecikkan badan.. heh

aida,
lunch and dinner... there's domino in between. =) =) =)

zuris,
sedappp gile cheese nan.. wah wah wah. sendiri pon lapar dh..

loctor,
never tried before. u belanja me for birthday meal!! =)

ooo yeke? yg kat qbay tu ke? try la zati.. makan nan ngan briyani je.nasik kandar die cm x menarik. tp claypot briyani nie mmg superb!

Anonymous said...
March 10, 2010 at 12:06 PM

a-pa yg ngegeh..nyaman nya nampak nasik ya....0whhh TIDAKKK!!!lapa3...

PurPLe LaDy said...
March 10, 2010 at 12:11 PM

za,
seriously nyaman! sy p0n lpr! hahah

natrah-ishe said...
March 12, 2010 at 11:09 AM

kapitan mmg best.. tym kt unimap dlu lagik evrytime turun penang, struggle nk mkn kt sane.. tp mase tu, bukan kt perda.. nearby jetty ferry kt island.. xtaw skang ade lagik ke x.. hurm.. yg kt perda ni pun slalu pegi, tapau balik mkn kt umah abg.. ;)

PurPLe LaDy said...
March 12, 2010 at 1:04 PM

nat,
kan kan? sedappp gile woooo