Sentap tatkala mendengar khabar rakan sebaya bercerai dikala yang lain baru nak mendirikan perkahwinan

That girl, sangat cantik tak terdescribe dengan kata-kata, mata bulat bundar macam anak patung, kulit putih gebu ke-pink-pink-an, bulu mata Rozita Che Wan original setingkat, memang menjadi rebutan since kanak-kanak lagi. Bukan setakat cantik jelita, kepandaian dan kesopanan budi bahasanya pun menjadi perbualan. Keturunan juga dari keluarga baik-baik, Syed dan Sharifah, golongan berada pulak tu. Bak kata Azza kawan I, gadis tu memang idaman Malaya!


Tapi, orang kata, gadis cantik banyak cabarannya. Bercinta dengan jejaka tak berapa nak kacak, tapi manis berkata-kata. Alunan muziknya menjadi igauan para gadis di kampus. Kewujudannya ibarat Noh Hujan or Sam Bunkface di kampus. Dah dapat gadis secantik itu, jejaka tadi masih lagi nak berskandal dengan gadis-gadis HOT di kampusnya, tapi dek kerna cinta zaman sekolah mereka, hubungan mereka still berjalan, but dalam kategori "it's complicated".

Sesudah tamat pengajian, si gadis dimatch-making-kan dengan jejaka kacak yang agak berada, juga dari keturunan yang sama. Ini semua dasar perancangan keluarga mereka yang mementingkan keturunan. Melihat kebaikan jejaka yang bakal dikahwini itu, si gadis setuju untuk mendirikan rumah tangga dengan jejaka pilihan keluarga itu, walaupun sebenarnya si jejaka adalah seorang yang suka berfoya-foya dan kasanova. Biasa lah, kacak dan kaya, begitulah perangai nya .

Tidak lama kemudian, mereka bakal dikurniakan cahaya mata. Mesti anak tu cantik kan, 2-2 dari golongan syed sharifah ni. Di kala saat itu sepatutnya menjadi saat paling manis untuk pengantin baru, jejaka tersebut kembali ke tabiat yang lama, berfoya-foya dan dengan selamba memperkenalkan girlfriend barunya kepada wifenya. Very the novel! Ketika si gadis tadi sarat mengandung, perkahwinan mereka juga menunggu saat untuk dibubarkan. Kesian anak yang lahir nanti kan? Memang macam kisah Jejai and Nora Danish. Tapi realitinya memang berlaku di sekeliling kita.

Pengajarannya, jangan envy dengan hidup orang lain. Kita nampak die perfect, tp who knows what will happen to them later. Bersyukurlah dengan life yang ada.

I actually tak kenal the girl, tp pernah bersua sekali. But I kenal one of the jejaka in here. Sungguh tak sangka watak-watak dalam kisah ni tak sengaja dikenali oleh rakan zaman sekolah, rakan seuniversiti (sememangnya), rakan sekerja, and rakan tak seuniversiti. Sangatlah kecik dunia nie, very in the circle!


Sekian, Kamsahamida.

FurFLe Notes: Wondering, adakah si gadis akan kembali ke jejaka cinta zaman sekolah nya?

14 doll(s) whispering:

Sha MytO iDi said...
February 19, 2010 at 11:56 AM

sentap juga membaca tajuk post anda..
apatah lagi isi nya..

but ALLAH always know what is the best for u fren aite?

Let's pray for her happiness and ALSO our self too!

Aida The Pink Goddess said...
February 19, 2010 at 12:05 PM

weyy, fill me in the blank..is she who i tot she is?

Anonymous said...
February 19, 2010 at 12:14 PM

this gurl aa, attracted to those who have some commond characteristic, "Player"

Anonymous said...
February 19, 2010 at 12:42 PM
This comment has been removed by a blog administrator.
cik selamah kundang said...
February 19, 2010 at 1:23 PM

mcm cite2 dlm drama omputih..herm.mcm2.sungguh kasablanka mamat tu siap bwk gf kt bini.sbb muda dan kawen bukan atas niat yg betul kot ni...

QueenWizza said...
February 19, 2010 at 1:30 PM

tu la..kesian nye ank dlm kandungan tu nnt..

PurPLe LaDy said...
February 19, 2010 at 2:29 PM

shamyto,
yes.. i pray the best for her too. actually i was a friend of one of the jejaka in here. hee.

aida,
haha. g tanyak ngan azza. azza yg ngembak cita.

anonymous,
yaaa.. nasib dia mmg dah mcm tue.. ntah la, susah nak ckp. kita boleh ckp kita nak lelaki yg mcm ni, mcm ni, tp slalunye ble dh jatuh cinta tu still ngan org yg unexpected.


muni,
mmg die tak layak digelar manusia. tu ar, die kawen sbb ikt ckp family kot, tu yg jd mcm tue.

wizza,
kan? baby tu lahir2 tgk parents dah bercerai berai.

Aida The Pink Goddess said...
February 19, 2010 at 2:50 PM

kdg2 hati tok sikpat diekot gilak, otak penting untuk menimbang tara, nang mena perasaan sikpat dilarak, tapi dgn wujudnya akal, kewarasan dan iman, benda camtok dpt dielak.. dah jak dah ada baby on the way, nang sikda hati perut la :( LOSER

Hazzy Ishak said...
February 19, 2010 at 2:59 PM

kesiannye...
tak patut dia diperlakukan macam tu...

PurPLe LaDy said...
February 19, 2010 at 3:29 PM

aida,
yes, the jejai in this story mmg loser. klak nya dpt balasan juak.

hazzy,
tu la. arap2 kita dijauhkan dr mende2 begini.

ezzati said...
February 19, 2010 at 4:33 PM

tu la...kengkadang kita bahagia skrg..tp, tatau nasib mendatang..mintak di jauhkan..

PurPLe LaDy said...
February 19, 2010 at 4:59 PM

betol tu cik zati.. mari kita doa sama2 tak jd mende cmni kat kita

Anonymous said...
February 22, 2010 at 10:50 AM

knape ntah aku terbyg yg wanita itu mcm budak uni kita...tp deskripsi ko mcm bukan je..sbb syed syarifah..then cik puan muda tu amat sopan orgnyer..

btl jgk kate ko epa, dont envy to other ppl as we dont know what will happen in the end..xpelah, pray the best for your our future ye...

dont forget to active in fb, mana tau dpt chance dream job again.. ;)

::ana::

PurPLe LaDy said...
February 22, 2010 at 10:54 AM

anna,
ko sgt kenal jejaka dlm citer nie! cpt la berjumpa, leh bergosip bersama. huhu

haha.. aku sungguh malas berfacebook!