Behind the Scene: Our Pre Wedding

Warning: This will be a very long post. Take your time to read it.
*repost sebab lupa nak menghargai my mum yang bg idea ni*


A lot of people asked us, "Bergambar pakai baju sekolah ni memang high school lover ke?" I answered, "Definitely NOT. Sebab kami tak pernah bersekolah together, that’ s why nak buat kenangan ni pulak. Tak pernah nampak each other pakai school uniform kan, so, bila lagi nak tengok kalau bukan time pre wedd."




Why SCHOOL UNIFORM?

1. Sebab kalau nak sewa baju pengantin lelaki perempuan will cost us RM500 not including the make up. Terus cancel sebab tak mampu. Makan pun bercatu.

2. I nampak Lan Kristal dalam Nona aritue buat pre-wedding pakai school uniform and ambil gambar dekat sekolah, macam menarik. At the same time, Kekasyfi Hati suggested it too.

3. Kalau pakai jeans and t-shirt/dress, I kena diet sebab tak mau nampak gemok dalam photo.Make up lagi mesti voom-voom-blast. Tapi, with School Uniform, none of that matters. Tak payah diet, and can do the photo session anytime and promptly!

4. Both of us bukan lah type cool rock star and romantic exclusive couple, so korean-japanese theme la jadi choice utama. Kan ke si konichiwa and si kamsahamida really proud of their uniform, unlike macam student Malaysia yang sibuk bersalin baju bila nak jalan-jalan dekat mall.

5. It was my mum's brilliant idea yang tak nak kami pakai baju pengantin for pre-wedding. She always knew what's best for us kan? Dia yang paling faham kami ni couple yang macam mana..

TIME and VENUE

After Asar on 21st of February. Sebab Encik Photograher nak buat strobing (betul kan nama menda alah tu?). Actually nak buat early February, tapi that time kekasyfi hati was too busy working and dua-dua tak ada mood for shooting. Tips here: Make sure both of you and also Mr Photographer are full with enthusiasm for the whole session. Penting taw.

We face trouble in choosing the location because we couldn’t find another nice place in Kulim and we were kiamsiap enough to go to Penang by paying RM7 bridge toll and RM5.60 BKE tolls. Maka, dengan rasminya the shooting was done at the playground and field at Kulim Square, luar rumah Zhariff our photogrpher. Senang kan? 


EXPENSES

Let's see how much we've spent for this photoshoot.

PurPLe Lady's

Full set School uniform: RM45
Name tag: RM2
School shoes: FREE. Pinjam lab shoe kilang tempat bekerja.
Make up: QueenWizza's hands touch. Within 10 minutes, she managed to complete my smokey eyes perfectly.
Bag: University's sling bag. Tak ingat berapa harga.


Kekasyfi Hati's

Full set school uniform: Free. Memang dah lama wujud dalam simpanan.
Name tag: Same goes with the uniform.
School shoes: Pinjam lab shoe jugak
School bag: His lappy bag

Props

Cotton Candy: RM3.6 for two
Kad manila: Rm0.60
Bubbles: Rm2 for two
Buku latihan: Buku catatan zaman universiti
Stationery: Wujud sejak zaman universiti

Photographer: He's my best friend brother-in-law. So, it's a Win-win situation, which is FOC. =D

So total everything is RM53.60. Boleh decrease lagi if tak perlu beli school uniform.

Theme 1: Swing the Love

 
Tak berjaya menggantung diri. Go to gym la dear. ;p


Listen carefully to all instructions from Zhariff and Ckay


Macam ni ke?


Yey, Cik Muney managed to take this shot.

Theme 2: Sweet like Candy
Touch up. Behind is the respective photographer.


Candy murah, so cepat cair.


Lekat-lekit di jari

Theme 3: Spark the love with books.


My 10 years old pencil case and 6 years calculator.


Pensil 2B and buku latihan


Kekasyfi memang pandai berlakon! =D


Hee, posing time bertunang.

Theme 4: Bubble is the Powerpuff Girl

Failed tiup bubble. So main catch bubbles je.

Bersungguh-sungguh tak my photographer kat belakang tu?

Theme 5: Wedding plate


Theme 6: Finishing session

 



Finally, Crews behind the scene.









memang Tired rupanya photo shooting ni. Time ni ada bas sekolah lalu depan taman tapi tak sempat nak tahan (serious2).  


Ingat tak I pernah cancelkan photo session dekat company sebab i rasa i gemuk haritu. So, Muney asked me before the session,  "Do you feel sexy today?"
I jawab, "Tak perlu kot, baju sekolah kena buat muka innocent." 
Cuba kalau dia tanya: "Do you feel cute today?" ;p


All Behind the Scene photos are taken by Cik Selamah Kundang aka Muney. Thanks to her!

Sekian, Kamsahamida~

FurFLe Notes: Kekasyfi Hati came out with this idea. "Apa kata kita check in dekat hotel pakai baju sekolah time honeymoon nanti?"

21 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
February 22, 2010 at 11:31 PM

best!!!! *envy* everything is so perfect!

nOtCinDeReLLa said...
February 22, 2010 at 11:51 PM

eppa, i share ur happiness ya.. sonok tgk.

p/s pkai bj skola masuk hotel? hehe sure bikin drama neh..

Hayatul Akma @ Ima said...
February 23, 2010 at 12:09 AM

envy juak!!

two thumbs up for the school uniform idea n perbelanjaan utk shooting yg murah :)

Sha MytO iDi said...
February 23, 2010 at 8:43 AM

nice theme..unique giler!
=D

QueenWizza said...
February 23, 2010 at 9:11 AM

hehe semua pic best2! n schweeett!!

zhariff said...
February 23, 2010 at 9:16 AM

seronok btol sesi fotografi ni, walaupun cuma sejam lebih, tapi pasangan ni full of great ideas... yes it is win win situation, memang dah lama teringin nak buat shooting macam ni, gambar bercerita ala2 telenovela... tak puas weh shooting hari tu...

cik selamah kundang said...
February 23, 2010 at 10:30 AM

hahaha...honeymoon xperlu pkai baju?hahaha lg.gelak xbley blah dah.xsempat nk edit2 lg.pilih pun blm.xsabar tunggu output zhariff dan ck.

ezzati said...
February 23, 2010 at 11:03 AM

phewittt..sweetnye pkai baju sekolahh..

PurPLe LaDy said...
February 23, 2010 at 11:15 AM

dolls,
tengkiuuuu. =)

zhariff,
tengkiu for the session. ideas sume dr citer korea. heh. tu ar.. rs cm sekejap je.. byk pose korea x sempat nak buat. xpe, nnti leh amik gambar ckay and tunang die plak.suh pkai baju pengakap ;p

Aida The Pink Goddess said...
February 23, 2010 at 12:43 PM

cwk in k baju sekolah?? haha dtg jais lak! hehe

fanadz said...
February 23, 2010 at 2:04 PM

wahh~~comel je pakai baju sekolah..yelah kan.jrg org wat sesi photography mcm ni..terbaek~~congrates.. (^^,)

PurPLe LaDy said...
February 23, 2010 at 2:40 PM

aida,
haha. suka nak ngetest nangga sidak hotel ya cmney.

fanadz,
hee.. tengkiu2. idea dtg x sengaja. =)

~dARlee zURiS~ said...
February 23, 2010 at 4:03 PM

creative!
comey juga
:)

nurul khairunie said...
February 23, 2010 at 7:01 PM

ahhh the sweetest ever!

Ainul said...
February 24, 2010 at 4:32 PM

comel la.rindu zaman sek2 dl.

arrizz said...
February 24, 2010 at 9:52 PM

swah sonoknye tgk korang..pray for both of yr happiness..very nice idea of putting on these school uniforms..hehe

aleena said...
March 1, 2010 at 11:52 AM

sweet pre wedding with school uniform:D

love is in the air lah:))

PurPLe LaDy said...
March 1, 2010 at 1:52 PM

thank you darlings sekalian. =) credit to the photographers yg bersungguh2 amik gambar...

noorul said...
March 3, 2010 at 10:15 AM

hai..1st time drop comment.Apa2 pun you have such a brilliant idea.Memang kreatif.Moga bahagia hingga ke akhir hayat...amin...