"Perempuan Sarawak kebanyakannya slut and bitch"


Reading Aida's blog is just like a call for me to express my own words to write on this issue. Harap-harap tak kena ISA because of writing this entry.





Hani Tarmizi's issue in Facebook tersangatlah popular minggu ni. Semua saling meng-tagged and menyebarkan issue nie among the Sarawakian. Agaknya kalau dalam Google Analytic nanti, dia lah manusia paling cepat popular mengalahkan Memey Suhaiza. Fast rising people award from Google.


Itu lah bahana facebook, more to -ve when everything is too transparent. Suami isteri boleh bercerai, anak boleh tak mengaku bapak, kawan-kawan boleh bergaduh, bertunang boleh putus, and segala yang tak pernah diimagine boleh berlaku akibat facebook nie. Syabas Yahudi!


Ni baru issue between Malay and bumiputera. Belum lagi if issue yang melibatkan keagamaan dan bangsa Cina and India. Before ni I as Sarawakian pernah jugak didiskriminasi macam nie, just that time facebook tak popular lagi among Malaysian, so takde lah tersebar sampai macam nie. But who knows, issue sensitif sebegini ada hikmahnya. Because of this, my relationship with the Chinese is stronger, more than the other Malay. They see me as unique, because I didn’t discriminate them like others.


By the way, issue pandangan negative terhadap Sarawakian bukan lah something new dekat Malaysia. Memang ramai yang anti Sarawakian girls. Dah wujud zaman bapak I study dekat UKM lagi. That's why wujud Persatuan Mahasiswa Sarawak kat UKM that time and my dad was the club president. Issue perempuan Sarawak seksi2 dan sosial pon memang patut diakui oleh semua pihak, even my kekasyfi hati sendiri pon beranggapan macam tue. Mentality orang kita susah nak ubah, but to blame all Sarawakian girls slut and bitch is a way too harsh and rude.


I think Kelantanese pun selalu kena issue macam nie, kan? What can I say, sabar je. Jangan balas dengan kata-kata yang memperbodohkan diri sendiri dan bring keretakan perpaduan among Malaysian. Ingat I nak jadi menantu orang semenanjung tak kena diskriminasi ke? So people, orang marah, kita senyum. Kataaaaaa nak 1Malaysiaaaa.


Sebelum 1 Malaysia:

 



Selepas 1Malaysia:



*Credit to Loctor Mayat for sending me this a month ago. Original full article and photos can be viewed here.*


Hati-hati meninggalkan komen. Sekian, Kamsahamida~

FurFLe Notes: Rindu zaman ber-friendster.

26 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
January 20, 2010 at 4:40 PM

well said and done eppa! sy 2,3 nak upload the screen capture..i link it here la aa.hehe

misaMisaN said...
January 20, 2010 at 4:46 PM

Nice, You are right, don't balas kata to those people and spoil our image. *Sarawakien speaking here* heeeheeee

jfook said...
January 20, 2010 at 4:47 PM

Those who say Sarawakian girls are slut and bitch then they are the real ones!
Kuchingnite speaking here! Damn!

misaMisaN said...
January 20, 2010 at 5:01 PM

They envy Sarawak girl have enough height and nice skin because the air there is good.. wakakaka Okay lar, just a joke, doesn't mean myself. *admit before kena shoot back.*

PurPLe LaDy said...
January 20, 2010 at 5:03 PM

aida,
haha.. sy pon takut2 juak. isu sensitip. terpaksa kontrol emosi time nulis..

misaMisaN,
ya ya.. agree too. we hv our own dignity. dont downgrade our level to them who said those things.
*welcome sarawakian!=)*

jfook,
heee.. sabar2. they have no idea on how unite we are. hey, im from kuching too! good to know you.

PurPLe LaDy said...
January 20, 2010 at 5:07 PM

misaMisaN,
hahhaa.. i didnt agree on height because im shortie too. 156 only.hihi =(

ezzati said...
January 20, 2010 at 5:31 PM

ada warning hati2 tinggal komen tu tkt lak nk tinggal komen..hehe..

ada baca ni kat few blogs..mmg glamer tul dh minah ni..xtaula asal durang ni mentaliti cmni..

ayat tu macam husband dia baik sgt..ntah2 husband tu yg menggatal..

n rasanye memang tak elok la kan kerana nila setitik rosak susu sebelanga..

stiap negeri pun msti ada pompuan jenis ni kot..napela nk blame base on state kan..ermm..tak open minded n tak 1 malaysia langsung..

p/s: ptt ni tulis kat pompuan tu..hahaa

ezany said...
January 20, 2010 at 5:57 PM

isk2.. pandai2 jer dorg buat assumption camtu..

kisahsensasi said...
January 20, 2010 at 8:11 PM

hmmm... sokong ezzati...karektor camtu tak kira negeri... cumer kes minah tu sangkut ngan awek sarawak...kalau negeri lain ...sure negeri yang di maki hamun lak...huhuhu

prettyrain said...
January 20, 2010 at 8:41 PM

rasanya isu ni tkleh kaitkan dengan mana-mana negeri camtu. pe laaa. tk btamadun.

sndri tk pndai jaga laki, salahkan pompuan lain plak.

p/s: tlg emo sket utk u. hahhaa

PurPLe LaDy said...
January 20, 2010 at 9:13 PM

zati,
hihi. saje warning tkt tak psl2 ade yg kluar statement tak ptt.
agree on everything you said!

ezany,
tu lah kan.. racist plak

kisahsensasi,
thanks.betol2.. pastu pompuan2 negeri len lak wat fan club kat facebook boikot die..

prettyrain,
itu lah kan.. mindset tak betol.. hehe. tq tolong emo..bgs lah meza nie.. hihi

Anonymous said...
January 20, 2010 at 10:08 PM

yah....dah agak dah mesti a-pa n a-d00d akn tulis rah bl0g menda t0k..bt0l3...statement nya ya salah...bukan 0mpuan swak...0mpuan yg spesis gatal jak..semua tpt ada spesis ya...ish3..dahla nyebut tuuuut...x malu alu jak...cabik kan mulut nya...

PurPLe LaDy said...
January 20, 2010 at 10:20 PM

adood dolok, brk sy brani nulis. hihi.

aok eh, sekpat nya nak nyalah miak swak jak bah oo.. sian sikit2 nangga nya, kenak aimed ngan miak swak..

Aida The Pink Goddess said...
January 21, 2010 at 1:41 AM

jgn dijolok sarang tebuan.. hehe pegi tabuan laru agak adood boleh.eehe

PurPLe LaDy said...
January 21, 2010 at 9:12 AM

hahahaa..
adood tinggal di tabuan laru,
sapa mengganggu mesti haru biru!

cik selamah kundang said...
January 21, 2010 at 9:29 AM

yer.facebook bisa memusnahkan segalanya!huhu.hubungan kasih kekasih pun boleh retak wooo..btw,dia tulis tnpa pikir langsung!minda kelas bwh memng camtu...wat dek sj

QueenWizza said...
January 21, 2010 at 2:27 PM

wo x tau plak cite psl minah ni.. waa..hotnye dia.cmne org bole copy fb dia tu hehe..kalah memey.

eLy said...
January 21, 2010 at 5:08 PM

betul.. betul.. betul..

PurPLe LaDy said...
January 21, 2010 at 5:11 PM

muney,
tu lah tujuan yahudi. haaha

wizza,
aah, die gadis tak pasal2 popular tahun 2010. tak psl2 die delete akaun fb dah. hakhak

k ely,
haha.. lama tak nampak! nampk mesin basuh je.. huhu

aleena said...
January 21, 2010 at 6:10 PM

hye..

ahaah ade bace bout tiz thing too..
sgt rude..

nway i link u ya:)

arrizz said...
January 21, 2010 at 10:32 PM

wah isu sensitif nie..apapon, tak bek meh diskriminasi org len ne..len laa klau org tue mmg ptut didiskriminasikan..

Charles said...
January 21, 2010 at 11:57 PM

I thought we r talking about 1malaysia...haiizzz

PurPLe LaDy said...
January 22, 2010 at 12:15 AM

aleena,
yes, agak melampau kan?
ok sure, no problem. i'll add youto my link to tomorrow. Thanks taw!

arrizz,
haha, siapa yg ko maksudkan ptt didiskriminasikan tue?

charles,
yalohhh... im thinking the same thing! we're malaysian rite? shld live in harmony!

CripsyCaiHong said...
January 22, 2010 at 12:57 PM

sometimes dont understadn why they did that

better to focus on development of our country rather than badmouthing kan:)

PurPLe LaDy said...
January 22, 2010 at 1:21 PM

crispy,
ya hooo.. agree with you!

fya zainal said...
January 23, 2010 at 10:37 AM

agree..
harap2 after this tda lg benda2 mcm ni
kata 1 malaysia^^
jd sama2lah kita ya..