Gurauan Terlampau


Ok, quick update. On the way nak pergi kerja this morning, terpasang la siaran Hot.FM sesi pagi yang membincangkan topik ini. And mostly pendengar yang call tu story pasal gurauan terlampau ni time dekat skolah.


Kenapa ye kat sekolah dulu boleh bergurau tahap terlampau? Maybe kalau nak wat gurauan time dah besar ni boleh membawa kepada pembunuhan kot. Kalau buat time kerja lak, kompom kena pecat!


So, fikiran pon terus melayang membawa ke peristiwa dalam kelas 1 Ihsan di SMK Agama Tun Ahmad Zaidi. Time tu cikgu kelas kata nak nak kutip duit untuk buat langsir. Kalau tak silap, sorang kena bayar RM2 (or RM4?). Kabur pulak memoriku. Maka apabila seramai 25 orang pelajar di dalam kelas tersebut membayar, terkumpul lah sebanyak RM50.


Ketua kelas kami adalah anak pegawai Bank Utama. (Dah tak wujud kan bank ni sekarang?) So, I sebagai penolong ketua kelas tiba-tiba mendapat idea untuk menyuruh ketua kelas tadi menukar hasil kutipan wang kepada syiling satu sen. Bayangkanlah hasil kutipan kami menjadi syiling itu, 50,000 keping 1 sen!. Kami pon letak lah duit tersebut di atas meja guru di dlm bilik guru.


Bila tiba sesi cikgu tu mengajar, terdengar jeritan ngeri beliau kerana mengamuk atas perbuatan kami. Tahap mengamuk tornado. KAMU INGAT INI JENAKA? KAMU INGAT SAYA SIAPA NAK MENGIRA DUIT 1 sen sampai banyak macam nie??? CEPAT MENGAKU SIAPA PUNYA KERJA?


Huish, ingat-ingat balik, kejam jugak la perbuatan ni.


Tapi tak lah sekejam satu kisah ketika Form 5 Ikram.
Ketika percubaan SPM, member sekelas I buat karangan BM menggunakan tulisan JAWI sedangkan Bahasa Melayu kami diajar oleh Cikgu berbangsa Cina. Mane member dapat idea cmnie pon x taw. Haaaammmmbikkk la kau bila dapat markah!


Sekian, Kamsahamida~


FurFLe Notes: Meh story gurauan melampau yang pernah korang terima/buat?

10 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
January 6, 2010 at 6:32 PM

hahahah, first story madam hajijah ka rohida pa?

2nd, of course dgun..... tp i love cikgu teng.hhehe, sy pernah juak molah gurauan terlampau ngan nya, k telekung dlm kelas, tercabar nya.hahaha

AiFA Cho-CHang said...
January 6, 2010 at 6:38 PM

Madam rohida, cekgu kelas mekorg.. hoho. ketua kelas mestilah bong! huhu

yup2. btol! love cekgu teng! rindu indah eh. hehe.

aok.. sy pon ingat ya! hahaha.. tp nya still lucu even time nya manas. hahaha

cik selamah kundang said...
January 6, 2010 at 8:40 PM

aku xphm komen2 korang.adoi

kasyfi said...
January 6, 2010 at 9:35 PM

MuniK diorangK cakapK sarawaK, KameK PonK siK brapaK PahamK. Tue BlomK LagiK denGarK diorgK klakarK lajuK2, peningK2...kahK..kahK..kahK... :D

ps:tambah K utk bunyiK sarawaK
just kidding dear huhuhuKK..
-Kasyfi-

AiFA Cho-CHang said...
January 6, 2010 at 10:50 PM

zati,
budak skolh agama mmg cenggini kot...

muni,
tu ha,kasyfi dah ajr kat bwh tu

kasyfi,
haaaa...gurauan terlampau. mempersendakan bahasa!

Anonymous said...
January 7, 2010 at 1:01 AM

1 itqan ka?ku pk 1 ihsan pn keja ya..

AiFA Cho-CHang said...
January 7, 2010 at 9:57 AM

opps sorry. my bad. its 1 ihsan.. ingat dah 1D is ihsan, tp tertaip itqan. maap,maap.

Anonymous said...
January 7, 2010 at 9:03 PM

hahaha...d-gun...tp, kes f0rm 1 ya sik brapa nk pasti saya...sy da juak tdgr t0pic ya...nk nya mdh hassan ya mati...ya pn mlampau juak.huhuhu

PurPLe LaDy said...
January 7, 2010 at 9:34 PM

haha.. kes form 1 ya ada dicover ngan kes sidak kelas 2A main terup bertaruh 10sen ya.. senior kita setaun. segal ya kes mek urg tok alu diam gya jak.

zaaa, apa kes hassan mati????