Wah! Sudah ada segmen tazkirah oleh PuRPLe Lady sekarang. Dah lama dah tinggalkan ilmu-ilmu yang dituntut dalam Pendidikan Al Quran dan Sunnah serta Pendidikan Syariah Islamiah dulu. Ye ye, I tahu akhlak I pun banyak lagi nak diperbaiki, tapi tak salah kita share pasal hal-hal sebegini kan? So, I akan share tentang elemen Islam yang I selalu amalkan dulu, sebab nak share semua, I sendiri tak mencapai tahap tu lagi. (Insya allah, Doa-doakan lah ye). Tapi I tak berani la nak tulis lebih-lebih, bahaya. Tak pasal-pasal blog ni kena Flag macam blog Hj Kahar yang perasan Rasul Melayu tue.



+*Mereka lah yang bersungguh-sungguh buat birthday party for me*+

Oleh kerana hidup I memang dikelilingi dan diceriakan oleh rakan-rakan bukan Islam (non muslim), maka I sering ditanya perihal-perihal Islam yang mereka curious nak tahu. So, segmen tazkirah dalam PuRPLe Lady ni adalah berdasarkan soalan-soalan yang ditujukan kepada I selama ini.

Ok, kita back to the basic. Tentang memberi salam nie. My non muslim friends yang bersemangat 1Malaysia nie selalu terikut-ikut untuk memberi salam seperti orang Islam yang lain. One of my friend, James, siap salin lagi atas kertas semata-mata nak sebut dengan betul. Salin yang versi panjang pulak tu! Lepas tu jerit-jerit panggil I dalam lab sebab dia dah boleh sebut dengan lancar! Heee, comel kan? But, do they know what's the meaning of that? Don’t worry friends, there's no dark meaning behind.



ASSALAMUALAIKUM yang selalu disebut-sebut bermaksud SALAM SEJAHTERA KE ATAS KAMU. Like just a normal greeting, tapi disebut dalam bahasa arab. Macam "An young ha se yoo" yang I selalu sebut tu. Kalau niat baik tak salah kan? Another non muslim friend yang selalu bagi salam dekat kami juga pernah kena tegur dengan rakan muslim yang lain sebab memberi salam. Dia cakap orang non muslim tak boleh bagi salam. Ye ke? I google tentang isu ni and found out ulama bercanggah pendapat tentang nya. Hmmmm. Wallahualam.



Ok, kalau orang non-muslim bagi salam dekat kita, how would we answer them? Sama juga, still bermacam pendapat tentang hal nie. Tapi, berdasarkan kesimpulan saya, jawab lah WAALAIKUMSALAM juga yang bermaksud DAN SALAM SEJAHTERA JUGA KE ATAS KAMU. Kan jatuh hukum WAJIB kalau nak menjawab salam nie. Orang tu dah doakan kesejahteraan kita, haruslah kita membalasnya dengan kebaikan. Islam ajar kita memuliakan kaum lain, tak pernah ajar suruh bergaduh tanpa sebab.



Dulu pernah ada orang kata, kalau orang non muslim beri salam, kita kena jawab WAALAIKUMUSSAM, yang bermaksud 'Dan ke atas kamu kecelakaan'. Kenapa kita nak ucapkan macam tu terhadap orang yang berniat baik terhadap kita? Mereka bukannya nak menyakitkan hati kita pun, jauh sekali nak mencederakan kita. Setelah dikaji balik (padahal baca artikel je) rupanya ada kisah disebalik nie. Dulu, zaman Rasulullah, orang Yahudi dan Nasrani ni selalu bagi greeting yang mendoakan bukan-bukan terhadap orang Islam, that’s why timbul WAALAIKUMUSSAM ni. Ok, get it? So lepas ni, if you guys bagi salam, and ada org jawab macam ni, you ask him or her directly, kenapa tak jawab WAALAIKUMSALAM?

So, tak salah kalau orang bukan Islam bagi salam dekat orang Islam kalau niat itu baik. Yang tak boleh nya hanyalah yang muslim start bagi salam dekat meraka. Reason? Something about darjat. Kepada yang muslim pulak, jangan emo tak pasal-pasal bila mereka bagi salam dekat kamu.

So, kawan-kawan berbeza agama sekalian, jangan lah takut-takut nak bagi salam. Mari kita sebut dengan betul.

AS-SALA-MU-ALAI-KUM!
*Salam sejahtera ke atas kamu*

Sweet je bila dengar bunyi pelat dalam cubaan nak bagi salam ni kan? Ehe. =)

Sekian, Kamsahamida~

FuRFLe Notes: Suddenly teringat rakan-rakan lepak dalam bilik time matriks (Baun, Lisa and Ritty) and Unimap dulu (Cheryl, Poh Mun, Shirley). Ohh.. I miss you guys!


+*Our last picnic before graduate*+
Disclaimer: Entry jiwang tentang kekasyfi hati hendaklah dikarang dalam bahasa asing bagi mengelakkan geli-gelaman bila membacanya semula.



+*Archive Photo: This proposal was for our engagement early this year*+


Remember when my heart was suddenly opened to go for the next step of our relationship which is marriage life? Yes, that was almost a month ago, and kekasyfi hati was the most excited and happiest guy on the planet that time.

So he prepared an official and romantic proposal of every girls' dream (I'm a girl, not yet a woman ;p). Flowers, sweet cakes and donuts, candle light dinner reservation and next to perfect plan-everything was ready in hand.


+*The perfect bouquet of red roses. He planned to enclose another one imitate rose which is a symbolic of OUR LOVE FOREVER after the other roses getting withered.*+

+*As always, he knows what I couldn’t resist the most. CHEESE and DONUTS!*+

+*Splendid cheese cake from Bread History*+


+*How yummy is this…with my favorite strawberry dipped with honey on top. Can you imagine that? nyum2*+


+*My all time favorite donuts-JCo! Especially the cheese topping on it.. Oh Tuhan, sedapnya!*+



+*Kekasyfi hati said he did arrange the donuts accordingly. But I couldn’t extract the meaning behind even after looking at it 7x. Too abstract for PuRPLe Lady. HELP!*+



+*No 'save the best for the last' applied when cheesy donuts were served for PuRPLe Lady. *+

But, of course, a PLAN is just a PLAN when only single person give full effort on it. . That night, I accidentally rejected his proposal BEFORE he even asked me about it. (I'm so sorry dear. ;( If I only knew... ) That's why sometimes a surprise is not meant for PuRPLe Lady =(


******That happened almost a month ago.********

Later, after attended a friend wedding last weekend, he texted me with a surprise SMS.

"Something came up, and I freak out about it. It just crossed my mind today at Cipon's house. Lets delay it for a while as I can say" *Mr Ai-Fa*

And that a "WHILE" is 2 or 3 years!

My prompt response was just, "Owh, Okayyy." Speechless!

No more romantic re-propose picnic outing with professional photographer at Taiping. Loctor Mayat, I'm sorry. Talk to you offline.


Sekian, Kamsahamida~!


FurFLe notes: WARNING: The first person who will ask me about my wedding date later will automatically uninvited to my wedding! Sensitive issue.


An youngha seyo!
+*PuRPLe Lady punya rutin, amik gambar reflect dalam cermin before keluar publicly depan orang ramai. Chewah, ayat p0oyo.*+

Entry ni kene buat guna bahasa kurang sopan santun macam biasa sebab nak buat dengan ikhlas.

Pergh, kalo setakat tengokdalam facebook nie, memang tak leyh nak caye budak ni dah kawen. Yelah, dulu time dekat universiti (besh pulak guna perkataan universiti, ader rasa bijak pandai di situ) dier ni la mulut paling tak da insurans, perangai memang menyakitkan hati tahap gaban sampai rasa nak boikot je dia time final year aritu, perempuan keliling pinggang walaupun tinggi si Adam ni lebih kurang dengan budak form 3 je. Tak faham lak nape la perempuan-perempuan especially dak-dak junior sukaaaaaa sangat kat ABANG ADAM nie. Kalo macam ADAM Nur Kasih tu boleyh jugak difahami.

Btw, dengarnya Cipon nie dah akad time raye ketiga aritu. Bangga giler die dgn sekali lafaznye tue. Ceh. Pastu taw melalui facebook la. Satu kos mengamuk sebab tak dijemput. Haha. Selang beberapa minggu kemudian, kad kawen dia pon sampai la kat rumah. Alhamdulillah, kawen betol2 jugak la ko ni kan Cipon. Sudah-sudah la ko nak jadi Pencinta Wanita Irwansyah dah pasni. Sedar sikit ko nih laki orang and nak jadi bapak orang dah lps nie. Tak sangka la kekasih hati yang ko kenal zaman skolah nie jugak menjadi wife ko sekarang. Alhamdulillah…!

So, kami semua excited nak tengok dia bersanding atas pelamin. Yelah, semua nak tengok budak kecik macam main-main kahwen atas tue. So, ramai-ramai berpakat nak g kenduri die, lagipun dia la pelajar micro-e pertama yang mendirikan rumah tangga nie.(Selain Zainudeen). Tak sangka betul.

+*Penumpang KBY, time nie baru nak bertolak, so semua pon ceria lagi*+

Nak pergi kenduri dia nie bukan senang. Dalam map dekat kad kahwin tu bukan main je pendek jalan nya. Tapi bila dah nak pegi, berjam-jam baru sampai! Nak cari sungai siput tu dah satu hal, nak cari rumah pengantin tu pulak, pergh, boleyh putus asa and patah balik kalo x yakin and kuat semangat. Oo.. Tu la ko..Dulu time 1st year (aku ingat sebab aku kecik ati) bukan main lagi ko kate budak Sarawak duduk pedalaman la, naik sampan la baru sampai, rumah atas pokok la, semua ko kutuk. Sekarang, dah nak pergi kenduri ko, semua mengeluh. Awat la jalan ni panjang sangat. Semua bende kteorg jumpe otw ke rumah ko. Jerat Cine, Pusat Snuker, pokok getah, kelapa sawit, semua la ader. Kalau Ziela tak bagi semangat "Jangan Putus Asa" semalam, mau patah balik dah kteorg. Dalam perjalanan siap membebel-bebel and buat dialog suami isteri balik kampung lagi sebab dah berjam-jam tak sampai-sampai.


+*Otw ke rumah pengantin, ditahan oleh Cik Ziela sebab nak reunion budak-budak KKB. Haha. Depan kubur Cine pon menjadi la...*+


+*Kami tiba time pengantin tengah makan. Siap kene jemput makan dekat meja pengantin lagi tue*+



+*Datang jauh-jauh dan sesat sikit berbaloi sebab makanan dihidangkan tersangat la sedap. Nyummm, terasa lagi daging kicap tu dalam mulut.Terliur*+



*+Pahlawan Pokok Pisang yang segak bergincu pink di hari perkahwinan nya*+



*+Ucapan Cipon: Kepada skandal-skandal ku di mana jua anda berada, maaf lah, I sudah kahwin. +*



*+Close up sikit cincin kahwin nye. WAH!!!+*



*+Tahniah Adam and Iija! Semoga dapat baby2 tomey and berkekalan ke anak cucu. Cpt2 lumba dengan Zai. Haha *+



*+Eppa Eppi pon nak dapat berkat cepat-cepat kahwin jugak. Tapi… (kejadian lepas kenduri akan dicerita kemudian)*+


*+Tempat pertemuan mereka dari utara dan selatan*+


*+Eh, terambil gambar katil pengantin pulak. Simple and sweet! Suka la macam nie.+*



*+Menyibuk-nyibuk tengok album gambar majlis sebelah perempuan.Sweet la pengantin baru nie+*


*+Jaga-jaga Cipon, kang nanti wife ko marah lak+*


*+Dah lama gila tak bergambar berdua dengan Mr Ai-Fa! Segan lak macam baru bercinta. Haha+*


*+K, lagi sekali. Serious, Sampai Syurga k dear. ;p+*



*+Pengantin lelaki menurunkan ilmu-ilmu yang patut kepada Mr. Ai-Fa+*


*+K, penat dah menyebok di kenduri orang. Baiklah, balik dulu la kami nie ye..+*


+*Kawan-kawan Cipon yang selalu menjadi mangsa kekejaman mulut Cipon. Haha. Tak padan dengan kecik*+


+*Wajib, bunga telur and goodie bag ikut kaler tema pengantin*+ Nice!

Overall, majlis ni simple and menarik. Tengok gambar pon taw: pelamin cantik, katil pengantin sweet, pengantin pon sempoi. Sempat lagi nyanyi2 karaoke and hidang makanan dekat tetamu. =D

Sonok jumpe kawan-kawan lama ni kan. Bile lagi nak berjalan ke tempat orang kalo bukan time dierorg kahwen.. Hee. Jangan kecik ati ye Cipon, kteorg ikhlas g kenduri ko neh…Tapi Ko jangan nak kawen 2, 3 kali lak, jenuh nak ke kenduri umah ko neh. Kalo ko nak kawen jugak, jgn jemput aku dah. Haha.
Sekian, Kamsahamida~
FuRFLe notes: Perjalanan balik Kulim hanya mengambil masa sejam setengah. Tak sangka PurPLe Lady boleyh drive laju-laju dalam keadaan hujan lebat tanpa spec mata.



Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;
Poem time form 4. Siapa ingat?
Okay-okay, tiada kaitan.


24 Oct: Aktiviti mingguan kali ini dipenuhi dengan wedding and gathering bersama rakan-rakan se-kos semasa di universiti (wah, macam tak percaya lak I pernah masuk universiti dan ada degree! Master bila lagi ek?).

Pada pukul 9 pagi, Yana, Najah and PuRPLe Lady bertolak dari Kulim dan berhasrat menuju ke Manjung untuk berjumpa Cik Natrah dan Youmie di kediaman Natrah. Dengan confidentnya tanpa map dan apa-apa petunjuk (petunjuk arah yang lengkap itu sudah di-print, tapi lupa nak di bawak), PurPLe Lady menjadi pemandu kepada semua kerana I adalah yang paling tough antara semua (ye ye, sila muntah dan jerit EEEUUUUWWW, tak percayalah!)
+*Ni dekat traffic light depan Balai Polis Kulim*+



Perjalanan ke Manjung yang sepatutnya mengambil masa kurang 2 jam dari Kulim bertukar menjadi 5 jam, sama dengan konvoi kereta yang nak ke Shah Alam itu. 5 jam okay, 5 jam!!! Aha, 3 orang perempuan tadi telah tersesat sampai ke PERAK TENGAH. Tak sangka PurPLe Lady berjaya drive melalui Beruas Drift itu!




+*Beruas drift: Berhati-hati di jalan raya. Orang tersayang tgh tunggu anda dirumah*+

Ayat-ayat kami yang buta Geografi:

"Aku rasa kena ikut signboard Ipoh la. Manjung kan dah nak dekat-dekat KL." =D

Okay, cukup la cerita pasal sesat. Penat memikiri nya!
After sampai Manjung, kami makan tengah hari dan Cik Youmie belanja kami Ayamas! Nyum2, len kali belanja lagi ye Youmie!. Dah dekat-dekat nak petang, destinasi budget kami haruslah ke TELUK BATIK! Tempat wajib pergi kalau ke Manjung/Lumut haruslah ke sini kerana tiada budget ke Pulau Pangkor.

+*Ala-ala baywatch. Nape tak de laki hot macam Aaron Aziz jadi penjaga pantai kat sini ek?*+


+*Yey, syoknya jumpa pantai! Teluk Batik yang indah. Plan picnic disini Januari nanti. *+


+*Sunset sambil background music lagu Thinking of You Katy Perry*+


Cubaan mengambil gambar ala-ala permandangan dalam calendar haruslah diberikan pujian kerana bukan seorang yang menjadi mangsa PurPLE Lady di pantai itu. Sangat berterima kasih kepada mereka kerana sudi memenuhi permintaan kami yang berlagak macam pelancong ini. =D

+*Photo of the day: Friendship*+


+*Looking forward for the next 5 years*+


+*Next couple yang akan menuju ke gerbang perkahwinan*+



+*5 years friendship!*+


+*Cik Youmie sedang berinteraksi dengan Leftanan Komeng di dalam laut. Ala-ala duyung gitu*+



+*Target utama PuRPLE Lady adalah: topi Picnic ini! Yey, sudah ada topi picnic. =)*+


+*Oleh kerana kami adalah pelancong, maka haruslah singgah membeli belah*+


Selepas melihat sunset bersama rakan-rakan, kami menuju ke Giant untuk membeli hadiah kahwin Adam Cipon. I nak bgtaw jugak, I dah beli another LADY GAGA's heel dekat sini. Wah, tak sangka Giant Kulim ada kedai kasut yang cantik dan jual heels ini! Sangat suka. Nanti I tunjuk ye.

+*While waiting for the warranty checking*+


+*Fuyoooo Najah!!!! Heeee. PurPLe Lady tgh purchase Lady Gaga's heel dekat belakang*+

Destinasi Warung Kita seterusnya adalah Medan Selera Ikan Bakar dekat area Marina Cove. (yeke ejaan ni macam nie). Best jugak makan sambil menghadap laut dan ada bau-bau laut disekeliling. Teringat pulak Kuala Perlis dengan ikan bakar yang super sedap itu!


+*Seafood. Minggu ni penuh dengan aktiviti makan seafood. Jangan sampai mati keracunan sudah...*+


+*My first time makan Ikan gerut-gerut and taw kewujudan nya*+


+*Dinner of the day. Sedapnya kailan ikan masin kan?*+


Last destination of the day mestilah jeti ke Pulau Pangkor yang terletak di Lumut. Waterfront tersebut adalah sangat panjang dan meriah, sesuai untuk tempat lepak-lepak. Memang pusat pelancongan lah sebab ada deretan kedai-kedai, permandangan cantik, angin yang bertiup malu-malu dan orang yang ramai duduk di sana.

+*Jeti ke Pulau Pangkor*+


+*Haaa, kan senang ada guide map sebegini*+


Kami tidur awal kerana esok nya nak ke Sungai Siput pergi kenduri orang kahwin. Terima kasih kepada Cik Natrah kerana menaja penginapan yang selesa dan makan-minum kami. Heee.

After 1 year plus tak jumpa, semua sudah matured (kot) and cantik-cantik belaka. Penangan ready nak kahwin agaknya…=)
FurFLe Notes: Mula-mula nak lepak kat Manjung Kopitiam, tapi sebab semua dah keletihan, maka plan di cancel. Najah, bulan 1 nanti kita lepak kat sane ek. ;p



+*The entrance ticket + lucky draw. Perfectly designed meeting the party mode*+

What should I say about this pajamas party? It was SUPERB! Perfectly organized by the committee and everyone was so happy about it.


It was not easy as ABC for a theme party such as a night wear-pajamas to run smoothly. A lot of complaints n and queries were heard a few weeks before the event. And of course, us the committee were attacked by all these questions.


"Eh, I sleep naked la! How aa?"

"I wore t shirt and track suit to sleep. Can aa?"

"Can I wear jeans? Usually after work I fall asleep on the sofa until morning what!"

"If I don’t want to wear night wear, can kah?"


To avoid all these, someone from the committee came up with this idea.


"LUCKY DRAW ENTITLES ONLY TO PARTICIPANTS WITH PYJAMAS. OTHERWISE DISQUALIFIED!"


Surprisingly, this works! On the day, everyone including the 'hard core' turned up with pajamas and some other funny night wear since the lucky draws items were attractive enough. RM10 pasar malam pyjamas for 42" Plasma TV, it's worth rite?



+*Hard Rock Hotel Penang. There're only 3 Hard Rock Hotels in Asia, and this is one of it.*+


+ Loctor Mayat fetch me earlier since we're both the committee for the events*+


I remember he fetch me on time, carried all my stuffs, open the door for me to enter his car, closed it, and upon my arrival, he didn’t allowed me to go out from the car until he opened the door for me. This is what we call GENTLEMAN! Just like in a movie. Mrs Mayat is so lucky to have you as a husband. Hee.



+*Another committee, working on 'the chosen one' for the game*+



+*Just realized that I've never attend a dinner without being a committee!*+



+*Ahaa… Mat Saleh pun pakai sarong!*+



+*Memorable. Far in distance, but near at heart*+



+*Special and unique rostrum only available at Hard Rock Hotel*+






+*The food. Variety of it but I couldn’t eat any as my appetite was overshadow by the excitement of the party*+



+*Reaching together at the end of it*+



+*Suan Siew- she was my personal coach for my diet program this year. Thanks a lot to her, I lost 20 pounds!*+



+*The registration table owner*+



+*Loctor Mayat acting cute with the bear bear and PINK pyjamas. Auuuw! =D*+



+*He's IMing me quite a few times to talk about his pyjamas, and ended up wearing this planet-kid-pyjamas*+



+*Kak Kadi, PurPLe Lady and Jue, the only 3 malay ladies in lab*+



+*Poh Mun- we joined the department together, but she left me here now! =(*+



+*Creative, daring and hot! The best dress of the nite!*+



+*The crowd, they participated very well in making the event successful*+


+*This is how we vote for the king and queen of night wear.*+


+*The longer you stay, the harder it's to leave, and you can never go without leaving your footprints behind*+


+*Wanna see who your real friends are? Screw up and see who's still there.*+


+*The best memories are the one you cant explain and end up saying "you had to be there"*+


+*I live for the days I cant remember with friends I'll never forget.*+


+*Side by side or miles apart, dear friends are always close to the heart*+


The party has just passed 1 week, but all the excitement of the night is still fresh in my mind. The catchy songs played by hotel band that night are still buzzing and it's hard to erase from memory. 'The Dancing Queen, I will survive, Cant take my eyes over you, I'm yours, Made in India, and a lot more which I don’t know the title will bring back the picture of the night whenever I listen to them now.


Even though I've only been here for almost 2 years, the feeling of saying goodbye for everyone who're leaving is too hard for me. Knowing them in a short period has given a lot of memories to be shared with. Now, coming to work and find nobody around is quite anguishing. No more loud laughter, stupid and nasty jokes, games, non appropriate emails, and a lot more of fun stuffs as we all are now apart. =(


+*If distance were measured in terms of the heart we'd never be more than a minute apart*+


Good or bad, its hard to say. So, bye bye everyone, good luck in your new chosen path, and please, please please, do keep in touch. I HEART you guys! (n_n)



FuRFLe Notes: Credit to all photographers!