Resepi Super Moist Kek Batik bersama 90% Kasih Sayang


Girls-Craving for EVERYTHING during PMS syndrome. Terus tersentak dalam fikiran nak makan kek batik macam zaman high school dulu. So, I pon search dekat blog Aidathepinkgoddess sebab I ingat dia punya recipe adalah peninggalan zaman berzaman, so haruslah mencapai kesedapan maksimum kan? Here's her recipe yang sedap itu!



Too bad dekat Penang yang maju ini tak da jual browning yang likat dalam botol kecik itu, walhal yang tu la perisa tambahan yang membuatkan kek batik jadi super sedap. Kecewa sangat dengan Tesco Extra (KATA EXTRA!! Tipu…) sampai kekasyfi hati sempat buat statement kata, "Tak nak tulis surat 'Dear Tesco, ' pulak ke letak dalam blog? Secret Recipe dah kene dah aritu." CHEYYYYHHHSS! Percuma kena siku sebab tak cukup supportive. Paaadaaan muka!

Btw, sebab kekurangan bahan dan budget, maka I pon guna segala bahan yang sedia ada, ditambah dengan bahan wajib membuat kek batik.

1 bungkus Biskut Marie comel jenama Tesco (sebab murah)
1 tin susu pekat Cik Muni dalam peti ais
4 bijik telur saiz XS
Separuh mentega jenama Planta dalam peti ais
3/4 susu tepung Nesvista yang mahal itu
1 bungkus milo saiz M
3 susu serbuk koko
Sedikit gula
90% kasih sayang

Cara membuatnya:


1.Campurkan mentega dengan susu di dalam kuali dengan api sederhana, gaul sampai bau sangat sedap satu rumah.

2.Masukkan susu tepung dan gaul sampai hilang ketul-ketul susu (takut jadi keju pulak nanti. ;p)

3.Masukkan telur satu persatu dan gaul sampai agak-agak telur nak masak dah.

4.Masukkan milo, serbuk koko dan gula yang sikit. Gaul sebati.

5.Lastly, masukkan biskut marie dan gaul sampai semua biskut diselaputi cecair milo tadi.

6.Lepas tue, letak la dalam freezer semalam, pagi time nak g keje, letak dalam fridge biase je..

7.Balik keje, potong kecik-kecik and hantar dengan boyfriend dan hidangkan dengan rakan2!


+*Terbiasa dengan habit buat kek lapis sarawak, kan kene susun biskut cantik-cantik*+


+*Bersedia untuk proses penyejukbekuan*+

+*Tadaaaa, dah jadi. Super moist kek batik jadinya~*+


+*Next time kene buat kemas-kemas, cantik-cantik and sedap.*+


*+Siapa nak? I pegi pos. =D +*


Review? Che' Wan Ira, my housemate kata sedap sebab dia moist kek batik, tapi I tak suka sebab I nak yang kek batik kering! Yang penting, kekasyfi hati suka sebab ianya dibuat dengan kasih sayang. =)

Sekian, Kamsahamida~!


FurFLe notes: Aida and Azza: still sekpat lawan kek batik paling nyaman dalam dunia zaman skolah dolok oooo…..?



11 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
November 10, 2009 at 12:31 AM

loooooooookkkkkkkkkkkssssssssss delicious honey! uuu teringat kek batik time sekolah 0.40! nyaman gila.he

AiFA Cho-CHang said...
November 10, 2009 at 9:19 AM

aida,
haha. sebab nya super moist. i prefer the kering version. heh.

al wann,
heh, meh dtg amik kat kulim.

Aida The Pink Goddess said...
November 10, 2009 at 10:54 AM

tetap nampak nyamannnnnnnnnnnnnnn huhuhu kepingin nangga..

ezany said...
November 10, 2009 at 10:57 AM

erk.. nape 90% jer kasih sayang.. hehe..

QueenWizza said...
November 10, 2009 at 11:05 AM

a'a bru terpk gk nape 90% je..

mmg kelihatn sgt nyaman,huhu

AiFA Cho-CHang said...
November 10, 2009 at 11:20 AM

aida,
u boleyh polah sendiri dengan 50 kali ganda lebeyh sedap what..

ezany and wizza,
actually dah tulis 100% smlm, tapi takut jadi ubat pukau lak.. hehe. lagipon, kalo x sedap, leh bg alasan kurg 10% kasih sayang tu.. huhu

wizza,
meh la dtg umah amik kek batik neh..org buat satu talam besau.. meh2. dtg melawat muni yg br balik dr sabah. huhu

eLy said...
November 10, 2009 at 12:50 PM

apsal la 90% pa? oh.. housemate x bg lg 10% ek? ekeke..

p/s : mcm ku kenal je loyang tu..

AiFA Cho-CHang said...
November 10, 2009 at 1:55 PM

k ely,
aah, xleh 100% kang korg tersayang lebeyh kat orang pulak. heh

heee.. loyang ek nama mende tu? ingatkan talam. hahaa.. tq loyang k ely krn menjadi tadahan kek batik sy.. hehe

QueenWizza said...
November 11, 2009 at 10:28 AM

oh ade lg ke kek batik tu? hehe

AiFA Cho-CHang said...
November 11, 2009 at 11:23 AM

wizza,
ader2.. meh2...