Resepi Kek Lapis Kukus/Bakar Sarawak Part II

Dah lama PurPLe Lady tak share resepi kan? So, sempena nak raya haji ni, I dengan berbesar hati dan seikhlas yang mungkin share resepi tradisi kek lapis kukus/ bakar Sarawak ni. Mengikut kata Cik AidathePinkgoddess dengan Cik AzzatheButtercup, kek ni adalah kek baru yang rasanya sangat sedap. So ape kata korang try then show resultnya dekat I. Hee. Aida&Azza, actually entry tok khas k kitak duak molah kueh k raya aji and pos kat saya sitok. ;D
Kek Lapis Crickers
(nama canggih x boleyh blah.. Advance dah urg kinek eh!)

Bahan-bahan:
10 biji telur ayam
1 gelas gula halus
1 gelas milo
1 gelas horlick
1 gelas tepung gandum-kalau nak kukus, 1½ gelas kalau nak bakar
½ gelas tepung roti marie utk kukus, 1 gelas kalau nak kek ni dibakar
16 oz mentega atau 2 blocks mentega Buttercup
1 tin susu manis
Peanut Butter Sederhana besar
1 sudu kecil pewarna hijau
1 susu kecil perwarna kuning
Cara-cara membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. (Definition kembang: Adunan menjadi kaler putih susu, dah tak nampak langsung kaler kuning tu)


2. Masukkan telur satu per satu hingga habis. Gaul rata sampai kembang lagi.


3. Masukkan tepung gandum dan susu, sila kacau sampai rata.
4. Bahagikan kepada 3 bahagian :
-1 campuran milo,
-1 campuran horlick (warna hijau)
-1 bahagian peanut butter (warna kuning)

5. Kukus berlapis-lapis hingga masak. Kalau malas boleyh bakar je dalam oven. Hasilnya pasti sedap kalau bijak membuatnya! Cuba laaa…

Ok, korang try ek. Nanti bgtaw I resultnya. Ni kira senang nak buat sebab bahan-bahan tak susah nak cari. Nak share photo kek ni time raya aritu tapi entah ke mana dia menyorok. So, selamat mencuba and Good Luck bebeyh!

Sekian, Kamsahamida~



FurFLe Notes: Macam nak share lagi sehelai resepi. Nak Kek Lapis Oreo ke Lapis India?

10 doll(s) whispering:

Aida The Pink Goddess said...
November 19, 2009 at 12:06 PM

this the one yang saya war2kan to my mom ya..thanks eppa! mok molah raya aji tok!

AiFA Cho-CHang said...
November 19, 2009 at 12:54 PM

hee.. polah la k raya aji! snap photo sigek2 step. hehe

kasyfi said...
November 19, 2009 at 1:54 PM

its just so wonderfull when someone can make it real at this moment... huhu... (yummy...)

ezzati said...
November 19, 2009 at 2:17 PM

penah buat sekali kek lapis masam manis...sodappp..hehe

Anonymous said...
November 19, 2009 at 2:37 PM

0whhhhhhh...waa.makseh la a-pa..sy ingt awk dah lupak tek....sbb sy p0n dah lupak..hahha

youmie said...
November 19, 2009 at 2:48 PM

waah another kek lapis baru y harus dicoba..

hihi thanks 4 the resipi.. ;)
nak request lagi ley tak pa.. haha plz.. ajar 1 jenis pun okaylaa.. care nk jdikan kek lapis tu pelbagai bentuk y menarek.. cam bentuk bunga matahari kew.. kirenye.. seni rekabentuk kek lapis... hihi =p

QueenWizza said...
November 19, 2009 at 3:12 PM

kek lapis oreo tu sedap.hehe

eppa!ade request.nnt blk srwk kan raya haji? nk pesan mee kolok huhu.. ble tak?? heehehehee ^_______^

AiFA Cho-CHang said...
November 19, 2009 at 4:42 PM

dear,
huhu. saba2. blikan lah flight tiket org balik swak. x pon blikan mixer ngan oven utk org. kompom boleyh makan esok. heh

ezzati,
wah, bgsnye.mesti dah biase buat la ni kan? nak jugak len kali. ;)

azza,
hehe. mestilah ingat.. polah za. anta ngan sy.


youmie,
ohh, senibentuk tu ek. erm berat tue. kene snap2 photos. heh. tunggu I balik kuching dlu la nampaknye..xder dapur oven kat sini. heh.


wizza,
aah, suke gak kek lapis oreo. sgt suka! hehe.

aalaaaaa..org x balik kch. balik johor je. adik org balik sn, tp tggu die balik sini balik ujung bln 12 nnti.. sowi2. leh tggu x smpai ujung bln 12? heee

QueenWizza said...
November 19, 2009 at 5:08 PM

hehehe ok xpe..bln 12 pun ok jgk. dah x lama pun hehe

AiFA Cho-CHang said...
November 19, 2009 at 5:34 PM

wizza,
orite2. bleyhh.. nnti org pesan kat dier.. hehe