The Best Body Lotion for Gadis Melayu


Disclaimer: All products reviewed in PuRPLe Lady's have been tested and analyzed by PurPLe Lady and the result was superb and significant!

Beauty quote of the segment: Some women are born beautiful, others achieve beauty, but everyone deserved and meant to be beautiful. It's all your choice.

I started using this lotion a year ago, right after my favorite lavender Johnson and Johnson cream reached its bottom. Since I was a J&J baby , it was hard for me to betray my loyalty to J&J after almost 24 years grew with it. So, when I started to look for a new lotion that are the best for my body, I was in between to choose a few other products from different brands before this Safi's captured my eyes.


*Fairness Hand and Body Lotion-is enriched with SOY Protein and Multivitamin Plus to effectively moisturize as it lightens and nourishes your skin. So your skin appears fairer, more even-toned and naturally radiant.*

*Losyen Pencerah Tangan dan Badan safi diperkaya dengan Protein Soya dan multivitamin Plus untuk melembap di samping mencerah dan menyihatkan kulit. Hasilnya, kulit akan kelihatan lebih cerah dan sekata serta terserlah seri asli kulit.*

Why protein soya and multivitamin plus?

Protein soya:
Kaya dengan asid amino untuk melembapkan kulit .
Meningkatkan kecerahan kulit.

Multivitamin Plus:
Vitamin A-membantu mempebaharui sel semula jadi kulit
Vitamin B3 &B6-membantu memejalkan kulit
Vitamin E-menyihatkan dan melindungi kelembapan kulit

PurPLe Lady's review: This lotion sedikit cair if compared to J&J. First time I pakai, I tak suka because dia macam terlalu cair and lambat nak meresap. Then I learnt that everytime kita tukar body products or skin care, our body intend to susah nak terima because dah get used to previous products yang kita pakai. Macam manusia jugak, bila dah biasa makan makanan melayu, suddenly you dihidangkan dengan makanan Mexico, kan ke makan slow sebab takut rasa tak sedap kan? Same goes with our body, it usually takes time.


By the way, after 2 hari pakai, my body pon dah boleh terima, so the lotion was absorbed quickly and glided on smoothly with a medium light scent yang I susah nak describe how the scent is. It gets a little sticky while it sinks, but then after a few minutes, it keeps skin soft and hydrated all day. Sekarang I pakai dekat seluruh badan bahagian atas, tangan and kaki. Jangan pakai dekat betis, nanti kaki super berbulu, tak tipu!


Kenapa I choose Safi nie instead of Nivea, Neutrogena, Garnier, St Ives and bla bla bla? Sebab dia ada the protein soya. I rasa soya dengan I memang sebati sebab my mum cakap, time dia pregnantkan I, dia memang mengidam soya sentiasa so secara tak sengaja I pon dapat khasiat dari protein soya itu. (Termasuklah keburukan dia sekali which is gigi emas ini. Heh.)


So, selain ada cop halal Jakim, it's because I percaya kulit Malaysian especially Gadis Melayu or bumiputera, memang kena pakai product tempatan terutama Body lotion and skin care sebab these things we applied directly, diulangi DIRECLY to our skin. (Make-up terkecuali!) Hanya orang kita memahami kulit kita and tested it with kulit kita. YES, those Nivea, Neutrogena, St Ives semua tu memang clinically proven, tapi is it clinically tested on kulit orang kita? Besides, certain people yang pakai product luar ni memang la jadi putih, tapi putih kimia jadinya, bukan putih gebu yang natural. Seriously, think about it if you trust me, kecuali anda memang rasa anda ada mix blood. Heee~
Sekian, Kamsahamida~!


FurFLe Notes: Didn't I tell you why I betrayed J&J? Because, it was added in the banned list of Jewish products that contribute to Palestine-Israel war last year. Haha

7 doll(s) whispering:

al-Wann said...
November 10, 2009 at 10:36 PM

bleh rekomen kt makwe laa pasne..haha

AiFA Cho-CHang said...
November 11, 2009 at 9:10 AM

al wann,
heh, sila lah..pasti lembut dan gebu jdnye.. insya allah. hehe

Nurul said...
February 4, 2010 at 4:22 PM

nak tumpang tanya, betol ke produk ni dapat mencerahkan kulit? pasalnye skrng kta sunburn asyik berpanas je kat matahari~~ and nak tanya about the pencuci muka safi protein soya & multivitamin plus to bagus tak?

PurPLe LaDy said...
February 5, 2010 at 9:03 AM

nurul,
yup insya allah.. produk nie bukan saje memutihkan, tp menghaluskan dan menggebukan kulit. tp kene pakai selalu lah..

pencuci muka i tak pakai safi, i pakai scrub je. i think safi's products shd be ok to all malay's ladies skin.. u can try that.

Nurul said...
February 5, 2010 at 8:33 PM

ok lah~ kalau begitu~ Kta nak cuba juge produk ni~ =D

PurPLe LaDy said...
February 6, 2010 at 9:06 AM

orite.. try la.. kena pakai slalu taw br nampak kesan nye.. =)

Anonymous said...
August 2, 2014 at 5:06 PM

Produk ni sudah xde di pasaran. Merata rata sy cari. Sesiapa yg ade jual sila lh whatsapp sy. Tq 0139151964