Adab Dengan Jiran: Sayangi Jiran Anda

Pada pukul 7.06 malam, ketika menikmati makan malam yang menyelerakan setelah 2 hari lupa nak makan nasik, handset pon menjerit2 lagu Jai Ho. Eh, jiran tersayang yang sms rupanya...


*Disclaimer: SMS ni adalah original tak da edit2. sungguh benar dan jujur, bilangan dot dot pon sama.*



Kak L Jiran:
Boleh basuh taik kucing skrang.letey dah mcm nie. Busuk taik kucing.mcm mana bau dia, tlg mai umh akak la ni boleh dak. Blh tahan tak. Or tlg ubah kucing tu sebelah sana.penyewa sebelum ni pun bela kucing.tp tak da masalah pun.akak akan inform tuan rmh skali lg mcm ni.x tahan dah la. Nak bela tak pa.tapi tolong jaga la kebersihan.sakit kepala la bau tu.alih sangkar dia sebelah sana boleh tak.jauh skit dr pintu rmh akak…janji janggu jiran.k.thanks


PurPLe Lady: Ok.


Kak L Jiran: Hrp ni last la akak ckp ek. Coz dah byk kali jd mcm ni


PurPLe Lady: K. Kalo jmpe pampers kucing kat mane2 bgtaw la ek. =D (joking)


Kak L Jiran:: Bagus nya ayat ek. X sangka gak ek zubaidi kata cr org bujang perangai elok sikit…rupa2nya mmg bagus perangai n budi bicara ek


PurPLe Lady: Trime kasih.


Kak L Jiran:: Mmm….tak pe.akak ckp kat tn rmh jaa. Payah2 bg org ja la sewa.huhu


PurPLe Lady: Ok. sopan santun budaya kita ;)


Kak L Jiran:: X pe. Mlm sat g kt jumpa skali la ngan tn rmh ya. Dia pun dah penah bau skali mcm mn rasa. Takut tn rmh x pecaya. Akak malas nak sms byk2 kali psl kucing nie. Sat2 akak dah cal tn rmh…b4 ni pun akak dah ckp mtk kerjasama jg kebersihan ja kan. Tapi jadi gak lg. hrp paham la ya


PurPLe Lady: Ok. Jgn lewat sgt ye kak…kami gadis2 x biase lepak kat luar dpn umah dgn lelaki ramai2 bkn muhrim ni.


Kak L Jiran:: Tgk tn rmh kata pe La ya…bagus la cam2



Pukul 8.45 malam, tuan rumah pon call Kak Ely suh pass pesanan dekat I… siap ckp berbisik2 lg tu...


"Tak payah la layan si Liza tu. Rimas saya dia asyik msg, call. Lepas ni kalau dia msg tak yah reply apa2 dah. Biaq p dia.."


Hooo, time kasih encik tuan rumah yang disayangi! Kami dah paham dah nape penyewa b4 nie pindah secara tiba2. Heh~


Sekian, Kamsahamida~


FurFLe Notes: Agak-agak dia letak nama aku ape ye dalam henset dier?



18 doll(s) whispering:

ezany said...
November 24, 2009 at 10:16 PM

ala.. itu pun nak kecoh2.. ntah pape jer.. tinggal sorg2 dlm hutan la camtu lg bgs.. hehehe..

ntah2 basuh berak anak pun suruh suami cuci kan..

p/s: dia letak puan kucing busuk.. kakaka..

putri_badri said...
November 24, 2009 at 10:59 PM

hehehehe
sabar jer lah dik....
cam tu pny jiran.......

pstt.....umah dia licin berkilat ker????

ezzati said...
November 24, 2009 at 11:02 PM

psttt..nape nk guna sms??dia takot ehhh...

p/s: mcm2 la jiran ni..

Aida The Pink Goddess said...
November 24, 2009 at 11:11 PM

people who complain is not happy with their life.period.

Aida The Pink Goddess said...
November 24, 2009 at 11:11 PM

dr fadzillah kamsah ckp mun nak carik ompuan carik ompuan suka pusak....hehehe biak pi la dia..hehe

arrizz said...
November 25, 2009 at 5:19 AM

huhu mggelabah giler laa jiran ko 2 aifa..

AiFA Cho-CHang said...
November 25, 2009 at 8:58 AM

ezany: heh, die mmg problematic p0n..biar dia emo sorg2.haha. puan? cik je baru.. haha

putri_badri: tak langsung. semak kat blakang umah tue tp sebok complain umah semak umah org len..

zati: haha. agaknye. kalo berselisih x penah nak tegur pon..


aida: agree. pathetic kali. kesian ngan nya.haha


arrizz: dia emo sorg2 kat dlm umah sbb dgr kteorg gelak2 lps dpt sms die. =D

najah said...
November 26, 2009 at 2:24 AM

huhu busuk ati la tu..biakan dia pa..

Anonymous said...
November 28, 2009 at 1:24 AM

what to say huh..org nie mcm2 kan..yg peliknye nape lah nk cr psl ngn org bujang jer..perasan perfect lah jiran kau tu pa..nyampah jer sye bace..seb baik aku xde blog, klu ade..aku amik pic umh die yg bersemak ngn muke die yg kerut2 geleng time kerek2 nmpk kite kt dpn umh..title:jiran kerek rambut gerbang suke lepak2 sambil seksi2 dpn umah..

p/s: pnjg gile tajuk aku kan..hahahaha nsb ko la kak L
-yg benar:ana-

Anonymous said...
November 28, 2009 at 5:27 AM

tak baik mengaibkan jiran walaupun dia biadap dengan kita
:)

Anonymous said...
January 27, 2010 at 10:56 PM

spe xbengang klu bau taik kucing jiran msk umah sndri....

PurPLe LaDy said...
January 28, 2010 at 9:13 AM

eh, jiran sye baca blog sy ker?

Anonymous said...
January 29, 2010 at 2:35 AM

bru tau ke???

cik selamah kundang said...
January 29, 2010 at 9:01 AM

baguslah rajin baca...hahaha

PurPLe LaDy said...
January 29, 2010 at 9:04 AM

kagum~ trime kasih kerana menyumbangkan trafik ke blog sy.

Anonymous said...
January 29, 2010 at 5:08 PM

“ Demi Allah tidak beriman, demi Allah tidak beriman, demi Allah tidak beriman. Sahabat bertanya: “Siapakah (yang tidak beriman itu) ya Rasulullah?. Rasulullah SAW menjawab : Orang yang menyebabkan jirannya tidak merasa aman (selamat dan tenteram) lantaran kejahatannya.”

(Riwayat Bukhari dan Muslim)

والله أعلم

PurPLe LaDy said...
January 30, 2010 at 1:12 AM

Alhamdulillah..sedar rupanya. semoga anda bertaubat dan membiarkan jiran anda terutama gadis2 ini hidup dengan aman di rumah sebelah. Tiada intai mengintai, memanjangkan leher ke pagar rumah sebelah dan mencari kesalahan dibhgian depan dan blakang rumah. aaminn

Anonymous said...
January 30, 2010 at 1:49 PM

mlgnye sy bknlah jiran yg dimaksudkn awk tuh.....mayb awk leh smpaikn maksud hadis ni kt die...insyaAllah terbuka hati die tuk trime nsht dr awk