FurFLe-ian, The Secret of Jessica Alba's HOT Body and Tips Diet.


Kamus FurFLe: Kamek=saya, I, Ana and Kitak=Awak, You, Anta/Anti


I think it's not too late for me to wish you guys Salam Ramadhan. Nanti entry lain kamek akan cerita tentang bulan puasa. For now, let me do the sharing that I promised ages ago! Sila maafkan kamek… =S

Time puasa ni la ramai yang mengambil kesempatan untuk berusaha menjadi cantik. Yelah, time raya nanti kan jumpa sanak saudara yang jarang jumpa, kawan-kawan zaman sekolah, cikgu-cikgu yang dah bertahun x jumpa. So, everyone wants to look gorgeous, -their best look on that day. Jangan nak mengada x mengaku. Lagipun dah puasa nie, takkan you guys expect mereka cakap "Eh, dah berisi dah sekarang ek?" Penat je puasa sebulan (selain ibadah la ye), last-last rasa nak nyanyi lagu "HATIKU SAKIT DIHIRIS PILU" time orang sebegitu mengutuk.
Truth or dare???

Dengan itu, kamek telah menaip tips-tips untuk mendapatkan body secantik erm.. Siapa ek? Haa.. X kisah la.. Letak saje nama-nama yang kitak suka..

1. Tell everybody around you that you're now in diet program. Hu-haa to them! Sesetengah mereka akan memberi support, dan KEBANYAKAN mereka akan mencuba untuk mematahkan semangat diet kitak. But, always remember, the more they provoke, the more you'll gain the spirit to lose your weight! Betul… X menipu nie..!

2. Buy your DREAM SIZE clothes. Lagi banyak lagi bagus! Contohnya kitak sekarang in saiz XL, so kitak target will fit in size M after your diet plan. So beli lah baju-baju saiz M dengan banyak even though sekarang pakai takkan boleh muat walaupun pakai korset mahal jenama Lingerie and Corny. Bila kitak dah lose a few kgs, try to fit in. If tak muat juga, diet lagi sampai boleh muat! Mesti kitak tak sampai hati nak tengok baju2 yg dibeli tu tersimpan rapi dalam almari sahaja kan? So, strive for that clothes!

3. Get someone to be your coach. Anyone-your mak, bapak, kakak, abang, adik, kawan, jiran pun boleh. Their roles will be : Monitor your weight ONCE a week (same day, same time), take measurement of certain parts of your body (lengan, perut, pinggang, peha, punggung) and check whether you're following your OWN diet plan.

4. Learn on how to say NO! Yes, I know this seems simple, but try to say NO! when your friends/family offer you SOME food (even a small portion). Lebih susah dari dijangka. Seriously susah! Susah sangat tahap sama susah dengan berjalan marathon Penang Bridge!

5. Eat at least one meal- COLORFUL meal. Last time, kamek makan nasi separuh senduk bersama sayur (wajib), tauhu dan ikan/ayam yg BUKAN digoreng. For breakfast and dinner, minum susu/milo/horlicks will do.

6. Drink a lot of plain water. What I mean a LOT is really A LOT. At least 4.5-6 liter per day. Kalau kitak minum banyak air, semakin banyak toksin yang menyekat pembakaran lemak dibuang semasa kitak kencing. Pembuangan air besar juga akan lebih mudah.

7. Don’t ever starve yourself. Seriously, jika kitak diet dengan berlapar sampai berjalan pun x larat dan kena merangkak, kitak akan kurus dengan cepat, tapi akan kembali gemuk dengan sekelip mata-sepantas kilat setelah kitak makan walaupun sedikit. If lapar time kitak diet, sila makan buah-buahan!

8. Sila berak setiap hari. Sebab itulah tadi kamek menyarankan kitak makan nasi or something solid. If kitak makan makanan seperti biskut, muruku, kacang, kerepek dan macam-macam lagi makanan sedap dikunyah pada masa lapang, (yang pada zahirnya berat lebih ringan dari nasi) dan kitak skip makan makanan solid, kamek berani bet yang kitak mengalami kesukaran membuang air besar or kitak berak dengan kuantiti tahi yg sedikit. Betul x? Nak main truth or dare???

9. Take someone's quote that hurt you as your motivated slogan. Macam kamek, seseorang yang selalu menguji tahap meter sabar kamek mengeluarkan statement yang boleh menyebabkan hati kamek berdarah keluar darah putih (ala-ala Mahsuri gitu!) . "Aifa gemok la. Kene naik kreta sana dengan org gemok." and "Mestilah aifa dapat habiskan makanan. Perut dia besar!" Ouch. Baju hitam kamek yang tengah dipakai sudah ada kesan darah putih sebab teringat statements yang menghiris kalbu itu. (Berangan jadi keturunan Mahsuri terakhir yang tersesat di Sarawak.)

10. Exercise! Jogging, hiking, aerobics, Gym workout, badminton, basketball, walk, shopping with high heels, or have a sex(for those who are married). Whatever exercise that can make you sweat. Sila buat dengan istiqamah yakni berterusan untuk mendapat bentuk badan yang cantik, bukan untuk kurus semata2.

Tangan Agnes Monica: Sexy What~ Not too skinny, not to fat.


Jessica's Abs and thighs : Super sexy! Setiap kali kamek rasa sakit ketika membuat sit up minimum 50x per day, kamek akan imagine her abs and said to myself "Perut Jessica! Perut Jessica!)


Eva's hips and butt: Sexy juga. Munggil la. (Wujud ke perkataan munggil?) Sila buat exercise GUNTING untuk mendapatkan shape sebegini.


Beyonce's all parts: Too nice to describe. Betis cantik! Sila hiking or wear hi heels 3 inch.


Ok, dah habis dah tips dari kamek. If kitak x paham or anything, do not hesitate to ask okay? Mari kita sama-sama berusaha. Yey! =D Start now!

7 doll(s) whispering:

Jard The Great said...
August 25, 2009 at 8:06 AM

ahaha... ko dah hot apa..

QueenWizza said...
August 25, 2009 at 9:54 AM

haha i sudah melupakan semua yg coach kita ajar. huhu. mkn lgsung x jaga skang. huhu. rs brslh plak.

my tummy dah cm timbul ckit. sebelum kempis sikit.sikit jek. adeih.

AiFA Cho-CHang said...
August 25, 2009 at 12:29 PM

jard,
tq. ye ye je. haha. tapi x se-HOT hot mama dalam desperate housewives..

wizza,
org pon sm kak long.. mn de jaga mkn dah.. wat exercise je skrg..

tummy timbul utk org lps kawen xpe.. eh, tummy tu ader baby kot? heee.

Aida The Pink Goddess said...
August 25, 2009 at 4:42 PM

eppa, send ur story to kevin zahri

AiFA Cho-CHang said...
August 25, 2009 at 5:19 PM

aida,
no no.. malu nya saya. ehe. thats y i x write in english.. malu2

JakeNaL said...
September 14, 2009 at 5:40 PM

for more easy way can see my blog:)

http://jakenalabidin.blogspot.com/

it work on my family.. it sure can work for you;).... hahah promote kat page ko pulak;)

AiFA Cho-CHang said...
September 14, 2009 at 10:29 PM

huuu.. x kesah la jenal.. explain la lebeyh2 sikit psl products tue..